1- Şekeri azaltın
Fazla şeker, kilo almayı tetikleyen ana etken. Vücut, fazla gelen şekeri yağ hücresi olarak tutar.
Çikolata ve kurabiye yemeyi bıraksanız ve bunların yerine bal veya kuru meyve yemeye başlasanız dahil aldığınız şeker miktarı çok daha yüksek olabilir.
Aslında ne şekilde olursa olsun, şeker, diyet yapanlar için asla alınmaması gereken gıda maddelerinin başında geliyor.Bunu önlemek için şeker kontrolü yaparak, diyetinizin bir kaydını tutun.
Her geçen gün aldığınız şeker miktarını azaltmaya çalışın.
2- Çok hızlı kilo vermeye çalışmak
Herkesin kendine özgü bir metabolizma hızı vardır. Çok hızlı kilo vermeye çalışmak, kas ve su kaybına sebep olur. Kas kaybı ise kilo kaybınızın devam etmemesine sebep olur. Kas dokusu, enerji harcayan bir dokudur ve azaldığında metabolizma yavaşlar. Metabolizma yavaşladığında ise verilen kilolar hızla geri alınır. Ne yazık ki bu şekilde verilen kilolar kalıcı değildir!
3– Aç kalarak kilo vermeye çalışmak
Zayıflayabilmek için kesinlikle aç kalmamanız gerekiyor. Açlıkta vücudumuz besinlerle aldığımız enerjiyi depolamaya meyillidir. Yani uzun süre aç kalarak aslında sadece yağ dokunuzu artırmış olursunuz.
4– Yağsız ürünlere yönelmek
En büyük yanlış bilinenlerden birisi, yağ tüketmenin yağlanmaya sebep olacağı inanışıdır. Hâlbuki günümüzde görülen obezite ve fazla kilo probleminin temel sebebi, kan şekerinde oluşan dengesizlikler sonucunda (özellikle fazla basit karbonhidrat tüketimi dolayısıyla), pankreastan salgılanan fazla miktarda insülin hormonu sonucunda şekerin kandan alınıp hücrelerde yağ olarak depolanmasıdır. Sağlıklı yağların insülin salgılanmasına etkisi çok düşüktür.
Ayrıca marketlerde yağsız etiketiyle satılan ürünlerin pek çoğuna eksilen lezzeti artırabilmek için şeker ve türevleri eklenmekte, bu da gıdaları son derece sağlıksız bir hale getirmektedir.
Sağlıklı yağlar, hormonal sistemin düzgün çalışmasını sağlar, tokluk hissinin uzun sürmesine yardımcı olur ve kendini daha mutlu hissetmene yardımcı olur.
Ancak buradan tabii ki kilolarca yağ tüketmen gerektiği sonucunu çıkarma. Sürekli yaktığının üzerinde kalori tüketirsen, bu kalorilerin yağdan, proteinden ya da karbonhidrattan gelmiş olması hiç fark etmez. Yağlanıp kilo alırsın. Demek istediğimiz beslenme düzeninde düzeltmeler yapmaya başlamak istiyorsan buna basit karbonhidratlardan başla. İlk aklımıza gelenler hamur işleri, bal ve reçel, beyaz ekmek, pilav ve makarna, meyve suyu, tüm şekerli içecekler ve tatlılar.