Tüp Mide Diyeti
Tüp Mide Diyeti
Tüp Mide Diyeti
Mide Ameliyatı sonrası beslenme düzeninde önemli adımlar atarız. Ameliyattan bir ay sonra katı besinlere yer verin. Katı diyet dönemi, püre dönemine benzer ancak daha rahat bir beslenme programıdır. Besinler artık blender kullanmayın. Küçük lokmalarla iyice çiğnenerek tüketilir.
Katı diyet döneminde hastaların protein ağırlıklı beslenmesi önemlidir. Sabah kahvaltısında yumurta ve peynir gibi protein kaynakları tercih edilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde et, tavuk, balık veya hindi gibi protein kaynaklarına yer verilmeli, ardından yoğurt veya pişmiş sebzeler tüketilmelidir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Bir diğer önemli öğün ara öğündür. Gün içinde, yaklaşık 2-2.5 saatte bir küçük öğünler tüketmek önemlidir. Ara öğünlerde, protein ağırlıklı besinlere öncelik vermek gerekmektedir. Süt, yoğurt, kefir gibi süt ve süt ürünleri tercih edin; ayrıca portakal, elma gibi asitli meyveler haricindeki meyveler de tercih edin
Obezite cerrahisi sonrası katı dönemde, üçüncü aya kadar hazmı zor olan, midede uzun süre yer kaplayan kuru yemişler, çiğ sebzeler ve yüksek karbonhidrat içeriğine sahip besinlerden kaçınılmalıdır. Bu önlem, mide rahatsızlıklarını önlerken protein alımını artırır.
Öğün aralarında su tüketimi artırılmalı ve katı-sıvı ayrımına dikkat edilmelidir. Su tüketiminde zorlanan kişiler, içeceklerine meyve ekleyerek veya suya meyve ekleyerek su alımını artırabilirler. Katı diyet dönemine geçildiğinde, kafeinsiz kahve tüketilmeye başlar, ancak kahve içildiği gün su tüketimi artırılmalıdır, böylece dehidrasyon riski azaltır.
Uzman Diyetisyen Ceren AVCI, obezite cerrahisi sonrası beslenme düzeninin önemini vurgulamakta ve hastaların sağlıklı bir şekilde iyileşmeleri için doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemelerini önermektedir.